Marockansk gryta

Den här grytan är en favorit. Många olika smaker som passar så himla bra ihop!

Vi var av med receptet (som kommer från tidningen Vego) ett tag men nu har vi hittat det och ser till att få med det i vår samling här så vi inte tappar bort det igen.





Det här behövs (till ca 4 p)
1 finhackad gul lök
3 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad färsk chili (vi brukar ta fryst, smidigt att alltid ha hemma)
1 msk vitvinsvinäger
1 msk tomatpuré
1 1/2 tsk sambal oelek (eller harissa) (har inte haft det hemma och bara hoppat över)
1 burk krossade tomater à 400 ml
0.5 tsk spiskummin (i originalreceptet hel, rostad och mortlad, vi har bara haft vanlig)
1 kuvert saffran à 0,5 g
1 tsk mald ingefära
1/2 tsk mald kanel
1/2 msk paprikapulver
1 grönsaksbuljongtärning (eller godtycklig mängd salt, peppar och kryddor tex. chilipeppar och paprikapulver)
3 dl vatten
400 g sötpotatis i 2x2 cm kuber
1 burk kikärtor à 400 g (ca. 3 dl kokta)
1 dl svarta oliver (har vi inte haft i eftersom Adam inte gillar oliver utan vi har dem som tillbehör)
1 1/2 msk pressad citron
salt
svartpeppar

Till servering
rivet citronskal
hackad färsk persilja (har hoppat över det)
hackad färsk koriander (fryst funkar också)
1/2 dl russin som blötlagts i 20 min

Så här gör man: 
Lägg russinen som ska användas till serveringen i blöt.
Fräs löken och chilin i lite olivolja tills de mjuknar.
Häll på vitvinsvinägern och rör om och låt koka in lite.
Rör ner tomatpuré och ev. sambal oelek/harissa.
Häll på krossade tomater, kryddor, ev. buljong och vatten.
Koka upp och låt sjuda i 15 minuter.
Tillsätt sötpotatis och sköljda kikärtor och låt koka i ytterligare ca. 20 minuter.
(Det brukar ta längre tid för oss men vi har nog haft lite större potatisbitar...)
Potatisen ska vara mjuk men inte koka sönder.

Avsluta med att vända ner oliver, citronsaft och smaka av med salt och peppar.

Vi brukar servera grytan med bulgur, men couscous, quinoa eller ris funkar säkert också alldeles utmärkt. Toppa med rivet citronskal, russin, koriander och ev. persilja.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar