Rivig ingefärsshot för morgontrötta

Det här är en "raw"-version av ingefärsshot som inte ska värmas upp. Vi har inte testat något annat recept så vi har inte så mycket att jämföra med men den här är "rivig" och koncentrerad och vi tar bara en liten shot, lite mindre än en halv deciliter, som vi sveper på morgonen.


Ingredienser:
ca. 400 g ingefära
saft från 2 citroner (För att få ut så mkt saft ur dem som möjligt är ett tips att skölja dem i varmt vatten, rulla dem med handflatan mot en bänk innan de delas och sen dela dem på längden!)
1 liter vatten
ca. 0,5 dl honung (går att minska ner lite om man vill)

Vi brukar bara tvätta ingefäran och ta bort lite av det grövre skalet på "topparna". (Den behöver alltså inte skalas.) Sen delar vi den i lite mindre delar och mixar tillsammans med hälften av vattnet. När det är mixat tillsätts resten av vattnet och mixas runt lite och sen får det stå ungefär en timme i mixern. Vi brukar köra runt det några, typ 3, gånger under tiden det står. Efter en avslutande kort mixning silas allt genom en finmaskig sil (vi använder tyget från en saftsil). Vi brukar krama ut det sista för hand, har man en hård sil kan man använda en sked eller liknande för att få ut all saft. Sen blandas saften från citronerna och honungen i och blandas runt innan man häller upp allt på flaskor. Tratt är ett hett tips! Vi äger ingen (än) och kommer på det varje gång vi gör den här...I nödfall funkar det att forma en tratt av dubbelvikt aluminiumfolie eller slakta en petflaska! ;-)

Ingefärsshoten förvaras i kylskåp och man får skaka om flaskan ordentligt innan man dricker den. Lite oklart hur länge den håller men är man två som delar hinner man i alla fall ta slut på den innan den blir dålig...(Den stora flaskan på bilden är 1 l och den lilla 25 cl.)

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar