Hemgjord sweet chilisås

I torsdags gjorde jag (Fia) wok till kvällsmat och blev akut sugen på sweet chilisås. Eftersom det innehåller väldigt mycket socker har vi låtit bli att ha det hemma men nu blev suget så stort att jag började leta efter recept för att kunna göra en egen. ;-)

Hittade efter lite letande det här receptet. Den innehåller också mycket socker men råsocker är i alla fall liiite mindre onyttigt än vitt socker. Återkommer när jag testat att göra en nyttigare variant. ;-) (Honung borde tex funka att söta med...)

Jag visste ju inte om receptet skulle bli bra så jag gjorde en halv sats (ca. 3 dl)

Man behöver:
2 röda chilifrukter
 (jag tog 2 msk fryst hackad chili eftersom det var det enda vi hade hemma)
2 stora vitlöksklyftor
 eller efter smak
1/2 msk smör

1 dl råsocker

1 tsk salt

2,5 dl kallt vatten

1,25 msk majsstärkelse

I originalreceptet stod det att man skulle skära bort fästena på chilin och ta bort "skalet" på vitlökarna. och sen dela chilifrukterna till mindre bitar och ha ner dem och vitlök i en mixer och mixa tills chilin blivit till lagom stora bitar. Eftersom jag använde hackad chili skippade jag att mixa den och blandade bara chili och vitlök.

Sen blandade jag chilin och vitlöken med smält smör i en kastrull och brynde på medelvärme under några minuter. Man får röra om så det inte bränner fast.

Rör ihop kallt vatten med majsstärkelse (det är viktigt att det är kallt så att det inte klumpar sig). Blanda i socker och salt i kastrullen och häll på vattnet. Låt allt puttra under omrörning ca 10 minuter.

Låt såsen svalna och tappa sedan upp i flaska.Inga kommentarer :

Skicka en kommentar