Det här receptet kommer ursprungligen från tidningen Vego men var då ett lingonbröd. Det får en riktigt knaprig och god skorpa och när jag bakade det första gången tänkte jag att det borde bli ännu godare med fikon i. Eftersom jag hade hemgjord fikonmarmelad i kylen bytte jag ut de rårörda lingonen mot hälften fikonmarmelad och hälften grovt delade torkade fikon. Mumsigt! Några bakningar senare tillsatte jag lite valnötter också.
Det här behövs
1 dl rågkross (80 g)
3,75 dl hett vatten (375 g)
1/4 paket jäst (12 g)
1 dl fikonmarmelad och torkade fikon, typ 50/50
3,5 dl vetemjöl (200 g)
3,5 dl rågsikt (200 g)*
2 tsk salt (12 g)
Ev. valnötter efter behag
Så här gör man:
Rör ihop rågkross och hett vatten och låt stå till det svalnat. (Cirka 1 timme.)
Smula ner jästen i en bunke och bland med rågkross och vatten.
Tillsätt de övriga ingredienserna och rör tills det blandats. (Det blir ganska tjockt.)
Täck bunken med lock eller plastfolie och låt jäsa i cirka 2 timmar.
Enligt originalreceptet kan man röra runt några varv i bunken halvvägs under jäsningen men jag har inte märkt någon skillnad när jag gjort det.
Olja in en brödform som rymmer cirka 1,5 liter och klicka i degen.
(Jag hade en oljad gammal form (inte teflon) första gången men då fastnade halva brödet i formen så efter det har jag haft bakplåtspapper i formen och sist smorde jag även pappret med lite olivolja för att det säkert skulle släppa.)
Strö på lite mjöl, eller valfria frön om du föredrar det.
Lägg på en bakduk och låt jäsa cirka 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader när cirka 20 minuter återstår av jäsningen.
Sätt in brödet och grädda i cirka 40 minuter.
Ta ut brödet och vänd ut det ur formen och låt svalna på galler.
Om brödet är blekt undertill kan du ställa in det direkt på ugnsgallret i ytterligare 10 minuter.
*efter att inte haft rågsikt hemma en gång lärde google mig att rågsikt = 60% vetemjöl och 40% finmalet (och egentligen siktat) rågmjöl, funkade fint att ersätta det med det!
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar