Sidor

måndag 29 april 2013

Landsjön runt 2013

Det har kommit en massa saker emellan senaste tiden (jobb, träning, livet) och det var bloggen som fick ta smällen förra veckan.

Igår åkte jag och ett gäng från klubben tävlingen "Landsjön runt". Huvudklassen går i fri stil och den 12,5 km långa banan går runt Landsjön, nära Huskvarna.

Vi lämnade Skåne i arla morgonstund...

Precis som förra året körde jag skate trots min bristfälliga teknik och precis som förra året gick det inte speciellt bra. ;-)

Och jag tycker fortfarande lika illa om att vara dålig.

Klassisk skidåkning är det jag satsar på. Vasaloppet och Tjejvasan är mina stora vintermål och Alliansloppet sommarens höjdpunkt.

Skate åker jag för att jag vet att det gör mig till en bättre klassiskt åkare. Det ger bra balansträning, bra träning för benen och är ett kul komplement till all klassisk åkning. Jodå, det är kul! Att glida fram på skateskidorna på en fin asfaltväg en solig sommardag är svårslaget.

Men att träna skejt får mig automatiskt att vilja bli bättre på det och att utmana mig själv att tävla. Då är det frustrerande att känna att man går så långsamt framåt och samtidigt inse att man inte har all tid i världen att lägga på att blir bättre när man nu inte råkar vara någon naturbegåvning. Ska man då fresta på självförtroendet med att tävla för träningens skull? Varför inte nöja sig med att bara glida runt lite bara för att det är kul? Ibland är det tröttsamt att vara så tävlingsinriktad och framgångsdriven.

Jaja. Nog om det.

Kort summering av tävlingen: 
Klen i benen och ont i fötter och smalben. Dålig teknik. Men ett litet fall framåt sen förra året. Jag kände mig framförallt mer stabil på skidorna. Det gick ok uppför och jag överlevde utförsbackarna utan några missöden. Jag tappade framförallt mycket på partiet med dålig asfalt där jag inte lyckades få något tryck i bentagen alls och där jag får så ont i smalben och fötter. På långa cykelbanan på slutet var det motvind och jag rörde mig i slowmotion. Snittade ändå 93% av maxpuls under passet vilket säger lite om hur låg verkningsgrad jag har i skejten. Jag kunde alltså inte pressat mig så mycket mer ansträngningsmässigt utan behöver kunna åka mycket mer effektivt. Jag slutade som väntat som 4:a och sist i damklassen. Maria Magnusson vann, följt av Annika Löfström och Sofie från Vista. Min tid (31.18) var några sekunder snabbare än förra året trots sämre vindförhållande och 1 min långsammare segrartid för herrarna. Alltid något! Man får vara glad för det lilla. :)

Missnöjd Fia efter loppet
Foto: Erik Wickström

Gustaf var grymt snabbt iväg i starten!
Bild från Erik Wickströms blogg

Vistavallen


Idag var jag tillbaka i mitt rätta element igen. Det var kul och skönt att ge sig ut på ett distanspass med klubben på klassiska skidor. Mer om det och vad jag pysslade med förra veckan i morgon!

söndag 21 april 2013

Två ekorrar, en zeppelinare och ett halvt Vasalopp

Söndagsmorgonen inleddes på bästa sätt med en morgonjogg innan frukost hos mina föräldrar. Jag hade passat på att hälsa på hemma hos mamma och pappa på lördagen medan Gustaf och hans bror var och firade en av deras gamla tränare som fyllde jämnt.

Jag har en finfin runda i skogen hemma hos mamma och pappa som jag längtade efter att få ge mig ut och springa på. Efter att ha stoppat i mig en halv banan och druckit några klunkar proviva stack jag ut i solskenet.

Det var ett riktigt njutpass. Vackert väder och skön morgonluft. Jag såg ekorrar och njöt av fågelsången och att få lufsa fram i skogen. Och så lyckades jag oplanerat tajma in när en zeppelinare som mellanlandat i Ljungbyhed flög förbi.

Bild från eu.pegasos.blogspot.se

Jag sprang riktigt lugnt och fint men försökte tänka på hållning och teknik ändå. Passet landade på 13 km och 76 min. A1 i snitt.

På eftermiddagen hade Gustaf börjat piggna till efter festligheterna och jag fick med mig honom ut på en runda på rullskidorna. Jag var rätt trött efter löpningen men började också piggna till igen på eftermiddagen. Den fina ganska kuperade rundan i skogarna runt Ljungbyhed och Perstorp stod på agendan och vi gav oss av i solskenet. Det hade börjat blåsa upp under dagen och blåste ganska friskt på sina ställen. Men det var varmt och skönt och vi stoppade snabbt ner t-shirtsen vi hade utanpå underställen i våra midjebälten istället.

När vi hade kört halva rundan och befann oss så långt från utgångspunkten som var möjligt bröts spetsen på min ena stav av helt oprovocerat. Plasten böjdes av i höjd med stavröret och jag såg vårt planerade långpass gå upp i rök.

Finn ett fel
...och ett till

Som tur var hade vi våra telefoner med oss och Gustafs pappa kom till undsättning. Vilken ängel! Ännu mera tur var att jag hade råkat få med mig en reservstav i stavröret som låg i bilen och därmed kunde staka vidare istället för att åka med tillbaka. Gött! Efter de lilla avbrottet rullade det på finfint hela vägen tillbaka.

På slutet var Gustaf, som körde på sina tröga treor, ganska trött så jag valde att förlänga en liten sväng själv för att få ihop ett halvt Vasalopp. Passet landade tillslut på 48 km och 3 h. Jag snittade under A1 i snitt och var aldrig över A1 under passet. Myys. Men tro inte att jag var pigg efteråt för det! Skumt det där. ;-)

Det blev en riktigt lyckad avslutning på en bra träningsvecka med drygt 13 timmars träning fördelat enl nedan:

2 distanspass klassiska rullskidor
1 distanspass skate
1 distanspass löpning
1 styrkepass
1 intervallpass löpning
1 intervallpass skate

Nu är vi hemma i Lund igen och det är hög tid att krypa till kojs och ladda för en ny vecka!

torsdag 18 april 2013

Testa formen

För er som inte har Vasalöparen finns artikeln jag skrev om fystester i senaste numret nu även att läsa här:


onsdag 17 april 2013

"Kickalicious" med Håvard Rugland

Ni har kanske redan sett den här filmen på Facebook eller Aftonbladet (de eviga källorna till livsviktig information). Jag är inget fan av bollsporter men jag gillade den. Den är snyggt filmad och det är kul att killen i filmen är en norrman som aldrig spelat amerikansk fotboll "på riktigt" men sägs ha fått kontrakt för ett amerikanskt lag på grund av den här filmen.

Alltid inspirerande med människor som går in stenhårt för något. :)

tisdag 16 april 2013

Maxpuls på kvällens löpintervaller

Efter jobbet idag stack jag och Gustaf ut en sväng för att springa. Jag slängde i mig lite yoghurt och två mackor och hoppades att det skulle funka att springa ändå. 

Först joggade vi en liten runda med Gösta och sen sprang vi bort till Stadsparken för att springa intervaller. Vi sprang 5 varv i parken. Varje varv är ca. 900 m långt. Jag hade mina Kinvara på mig på uppvärmningen men ångrade mig och bytte till Adiosen när vi var hemma och lämnade Gösta. Det är så himla kul att springa med Adidas-skorna. :)

Med Gustaf framför mig hade jag världens sjå att kontrollera mig och inte ryckas med. Kanske var det därför jag hade högre puls än jag någonsin haft på ett sånt här pass. Efter en halv minuts löpning var jag uppe i A3-puls, efter en minut A3+ och sen var det bara att sikta in sig på att överleva. ;-) Varje intervall tog ca. 3,5 minut för mig. Det som är bra med det här varvet är att det börjar med ett svagt motlut så man snabbt får upp pulsen och avslutas svagt utför så man kan hänga i hela vägen även om man är väldigt trött. 

Trots en lite väl hård start kunde jag ändå hålla ett hyfsat jämnt tempo på alla intervallerna. Jag tror och hoppas att styrketräningen för benen som jag kört hela hösten och vintern kommer göra susen för löpningen framöver. Trots att jag väger mer än jag någonsin gjort känner jag mig lätt och stark när jag springer. (Jag ska dock försöka slimma till mig lite i vår för löpningens skull. Och till beach 2013. ;-))

Sista intervallen lät jag bli att hålla igen på slutet och satsade ända in i mål (= över linjen som Gustaf ritat upp i gruset). Vilket resulterade i att jag tangerade min högst uppmätta puls någonsin. Sista hundra meterna var kräket inte långt borta men jag kom i mål utan någon kräkincident. 

Jag var dock väldigt, väldigt trött och vi joggade hemåt i slow-motion. 

Och här är jag nu. Fortfarande väldigt, väldigt trött. Helt slut faktiskt. 
Men sjukt nöjd med dagens pass. :)

måndag 15 april 2013

Det går bra nu

Det är flera pass som varit "det bästa/jobbigaste/roligare på länge" nu men jag måste få lägga ytterligare två pass till superlativssamlingen:

Det varmaste passet på länge
Kvällens distanspass med klubben var det varmaste på länge. Äntligen har vårvädret hittat till Skåne! Ikväll var det typ 17 grader varmt och en helt fantastisk måndagkväll. Vi körde en sväng om metropolen Staffanstorp och sen valde flera av oss att förlänga rundan med en extra sväng på slutet eftersom det var så himla gött att vara ute och rulla. Passet blev totalt 4 mil och vi var ute lite drygt 2,5 h. Jag körde på klassiska tvåor och snittade låga A1. Kändes riktigt skönt med ett lugnt, långt pass idag. Blev riktigt hungrig på slutet. (Drack bara vatten under passet som vanligt.)

Från dagens Gösta-promenad i Botaniska

Det mest inspirerande passet på länge
I söndags körde jag, Gustaf, Rickard och Adam från klubben ett teknikpass på skate. Håkan ville hellre vara hemma och kräkas men vi andra mötte upp 9.00 på Vipeholm. Det var disigt på morgonen när vi gick upp men sen klarnade det och blev en himla fin dag. Perfekt för att leka omkring och köra balans- och teknikövningar och för att kunna filma och analysera teknik. Efter nästan två timmars teknikträning kunde vi inte låta bli att köra en runda i det fina vädret. Det blev ett bra dagsverke med nästan 3,5 timmars träning.

Teknikträning på parkeringen på Vipan

Jag upptäckte precis innan vi skulle sätta igång att mina träningshjul på skateskidorna var väldigt slitna och höll på att trilla sönder så jag valde att köra på Gustafs tävlingsskidor istället. Rätt val. Bra träning inför ev. tävlingar framöver och så fick jag ett lugnt och skönt distanspass där jag lätt som en plätt kunde hänga med istället för att behöva jaga efter de andra. :) Jag siktade in mig på att förbättra tekniken i treans växel och fick bra tekniktips av de andra. Jag ska jobba på att få med mig överkroppen bättre och glida ut mer i varje bentag. Det var ett väldigt inspirerande och roligt pass och jag blev taggad att lära mig mer och bli bättre. Hoppas vi kan klämma in fler teknikpass framöver.

Ingen löpning i lördags
För att följa upp fredagens blogginlägg och dela med mig av lite bakslag också så blev det förresten inget löppass i lördags morse. ;-) Däremot en rejäl sovmorgon följt av klädprovning på stan och finfin lunch på Klostergatans Vin och Delikatess tillsammans med Viktor och Andrea. Jag och Gustaf åt fisksoppa. Och festade till det med ett glas vitt. Till lunch. Semesterkänsla på det! :)

Fisksoppa och vitt vin

Sen lullade vi vidare och köpte med oss godaste kardemummabullarna från St. Jakobs stenugnsbageri och fikade på hemma hos oss. Missa dem inte om ni är i krokarna! 

To die for.

En riktigt skön lördag alltså utan tillstymmelse till träning. Det kommer inte bli så många sådana framöver så jag suger ett tag på den karamellen. :)

Nu är det hög tid att sova. 

"Hejdå bloggen, vi ses i morr'n"

fredag 12 april 2013

Och så var det helg igen...

Jaha, så var det helg igen efter en jobbvecka som gått lika fort som vanligt.

Vi firade in helgen på bästa sätt med ett intervallpass på gymmet. Gustaf hade klurat på ett nytt pass som vi skulle testa som var en variant av de gamla vanliga "4x4". Vi körde två fyraminutare extra, dvs totalt 6 intervaller, fast varannan på SkiErg och varannan på cykel. 2 min vila mellan varje intervall. Jag är totalt ovan vid cykling och fick mjölksyra direkt trots lågt motstånd och fick inte upp pulsen som jag ville på den första men sen gick det bättre och bättre. Den sista stod jag upp en liten stund i början och sen var det bara att sätta sig ner och hålla pulsen stabil resten av tiden. Det var ett intressant pass där jag var totalt stum i armar och ben omvartannat. Benen var som betongklumpar och jag stapplade fram mellan cykeln och SkiErgen. :) Det kändes dock lättare mentalt än vanliga 4x4 även om vi körde två extra och fick mer tid i A3-zon. 

Dagens konstverk
- cykelintervallerna blev finast ;-)

Igår jobbade vi båda sent och åt middag innan vi stack upp till gymmet för att köra ett styrkepass. Det var tråkigt väder med snålblåst och regn. Riktigt ruggigt. Jag är förbannat trött på allt skitväder och längtar efter våren. När vi hade ätit kvällsmat landade vi i soffan och det var inte helt lätt att motivera sig till att ta sig ur den. Vi bestämde oss för att köra upp till gymmet för att slippa gå i rusket och lyckades komma loss till slut i alla fall. 

Väl där blev det otippat det bästa gympasset på länge. Jag hade dock lite ont i höger armbåge och axel efter onsdagens skejtpass. Det lutar åt att det är dips och skejt som har varit de största källorna till mina problem med armbåge/axel förra året. I vinter har jag varken skejtat eller kört dips och klarat mig alldeles utmärkt utan några problem fram till nu. Hmm. 

Men jag körde igenom alla överkroppsövningar inklusive mina rehabövningar för axlar/armbågar och det kändes helt ok. Benövningarna däremot gick bättre än någonsin. Jag höjde på alla övningar och det kändes ändå lätt och kontrollerat. Så jäkla go känsla och jag känner mig reda att börja köra maxstyrka för benen också nu. Jag har trappat upp långsamt i knäböjen men nu är jag sjukt sugen på att börja lasta på. :) För övrigt tror jag att ett mål för våren ska vara att lära mig fler övningar med fria vikter. Framförallt är jag nyfiken på att lära mig frivändning. Det har jag velat lära mig länge men inte kommit loss men om jag outar det här kanske det kan bli ändring på det. :)


Bild från www.muscles.se

Imorgon ska vi ut på stan med Viktor och Andrea. Gustaf och Viktor ska prova frackar inför Viktor och Andreas bröllop i sommar och sen ska vi hänga på stan och käka lunch och fika och bara ha det allmänt gött. 

Kanske blir en morgonjogg innan om vi orkar och hinner...
Fast sovmorgon låter inte helt fel det heller. 

To be continued....;-)

torsdag 11 april 2013

Tufft intervallpass på skate

Igår körde jag det jobbigaste intervallpasset på väldigt länge. Jag kan inte minnas när jag körde ett jobbigare pass faktiskt.

Det var det andra intervallpasset med klubben efter Vasaloppet. Jag föll för trycket och körde skate som många andra eftersom första rullskidtävlingen för säsongen går i fristil. (Landsjön runt nu i slutet på april....)

Vi inledde passet med uppvärmning och sen körde vi några olika teknik- och balansövningar under Gustafs ledning. De klassiska åkarna körde egna övningar medan vi skejtare höll oss för oss själva. Sen började det jobbiga. Vi körde de fruktade intervallerna som jag tidigare skrivit om och benämt som "kräkintervaller". Det var första gången jag körde dem på skate och det var om möjligt ännu jobbigare än på klassiska skidor.

Passet går ut på att vi kör uppför en kort backe. Vi började ända nere den här gången så varje intervall blev drygt 300 m lång. Första 100 meterna är ganska flacka, men med motvind dagen till ära, sen svänger det och brantar till mot slutet. Varje serie körde vi 6 gånger uppför med enbart aktiv vila på vägen ner. Vi körde 3 serier med en knappt 5 minuter lång serievila.

Löjligt jobbigt. Jag hade en maxpuls på 96% under passet och hade minst 93% av max på toppen av alla intervallerna. Väl på toppen var det bara att vända om, åka ner, försöka andas och återhämta sig så gott det gick på den lite drygt 1 min långa vilan på vägen ner. Puh. Mycket andnöd och stånkande blir det för min del på det här passet! Men samtidigt är varje intervall så kort att man på något konstigt sätt lyckas bita ihop, ladda om och köra vidare trots allt.

Men det är verkligen tur att vi har nedförsbacke hela vägen hem från träningen. :)

När vi väl kommit uppför trappan till lägenheten landade vi på golvet i hallen och låg där och mådde illa ett tag innan vi orkade resa oss och ta av oss pjäxorna.

Bästa passet på länge med andra ord! :)

tisdag 9 april 2013

En bra start på veckan

Träningsveckan började på bästa sätt; med ett distanspass på rullskidor med klubben i solsken och stilla väder. Life is good! :) Jag förstår verkligen inte dem som tycker att rullskidor är tråkigt och bara ett nödvändigt ont...


Fint väder och fina rullskidåkare

Markus kom inte med på den andra
bilden så han fick en egen..

Idag körde vi en trevlig runda runt Torna Hällestad. Inklusive sträckan till och från samlingsplatsen landade passet på nästan 35 km och lite drygt 2 timmar. Som vanligt var det är jäkla tempo från start. Trots att flera körde på 3:or snittade vi över 20 km/h flera kilometer där i början. I efterhand visade det sig att det blivit något missförstånd där Kristian trodde att bakomvarande tyckte att han skulle köra fortare. ?! ;-) En ny kille var med idag och fick minst sagt en chockstart när vi drog iväg. Jag höll honom sällskap ett tag men sen vek han av tillsammans med Attila för att köra en kortare runda efter 1 mils maxning. Hoppas han vågar sig tillbaka.

Efter första drickapausen fick jag ta täten och agera farthållare. Det var inte så lätt men jag siktade in mig på att försöka hålla A1-puls och tänka bort det lilla tåget jag hade efter mig. Det kändes riktigt bra och kul idag och det var skönt att kunna styra över hastigheten och ansträngningsnivån.

Gustaf, Adam och Oskar körde skate idag. Oskar hade fått sina nya Elpex-skateskidor och verkade rätt nöjd med tillvaron. Han var inte helt otippat en talang på skate. Jäklar. Jag måste ta tag i skejten på allvar nu om jag inte ska få storstryk av pojkslynglarna! ;-)

Jag var faktiskt ute en sväng på skateskidorna med Gustaf i lördags. Det gjorde ont som tusan i fötter och smalben första halvtimmen innan det släppte lite och jag kunde börja åka någorlunda avslappnat. Men sen blev jag ju trött istället. ;-)

Förra veckan var förövrigt min bästa träningsvecka sen Vasaloppet och det känns gött att jag börjar vara igång igen.

Så här såg förra veckans träning ut: 
Mån: Distanspass rullskidor 35,7 km - 2h 6min
Tis: Vila
Ons: Teknik + intervallpass rullskidor 5 x ca 4 min 19,6 km - 1 h 40 min
Tors: Morgonjogg med Gösta 3 km / 23 min
Fre: En längre morgonjogg efter Göstajogg innan frukost - 2,6 km / 20 min + 10 km / 56 min em: Styrketräning 55 min (+ löpning dit och hem)
Lördag: Rullskidor skate - 28 km / 2 h
Söndag: Styrketräning 45 min

Totalt 9,5 h

Inte så mycket att skryta med men en bra start på träningsvåren. :)
(Med tanke på mitt mål att hålla mig skadefri den här säsongen var det nog alldeles utmärkt...)

Nu är det en ny vecka och nya tag!

tisdag 2 april 2013

Gemensamt rullskidpass

Igår hade jag ett smärre mentalt sammanbrott som lustigt nog råkade sammanfalla med 1 april. Men ni kan vara lugna; idag är alla planer om Zumba-karriären som bortblåsta och Vasaloppet 2014 tillbaka i fokus.

Igår eftermiddag hade vi uppstart med klubben. Först körde vi ett gemensamt långpass och sen käkade vi tillsammans hemma hos Anna. Jag och Gustaf körde en liten extrasväng innan träningen och fick ihop nästan 36 km på drygt 2 h. Med en snittfart på nästan 17 km/h förutom vätskepauser var det ett rätt högt tempo hela passet. Som kalvar på grönbete! :)


Gårdagens runda

Rullskidåkare börjar samlas på parkeringen vid Vipeholm

Jag har varit lite mer tillåtande med "mellanmjölkspass" sen Vasan och mest haft fokus på att ha kul och komma igång med träningen igen. Det här var det längsta passet jag kört senaste månaden och det var riktigt kul med klubbträning igen. Det ska bli skönt att få in rutinerna med måndags- och onsdagspass igen. De passen är en bra bas i träningsveckorna och roliga och lätta att komma ut på.

Efter träningen käkade vi hemma hos Anna som hade fixat en grym buffé. Det var kul att sitta ner och prata om säsongen som gått och allt som händer framöver.

Förra veckan höll vi igång träningen bättre än på länge. Vi tränade visserligen något alla dagar utom i tisdags men det var korta pass och inte mer än ett pass per dag. Träningsveckan landade på lite drygt sju timmar. Det känns bra att börja få in lite rutin i träningen igen och ställa om kroppen från all vila.

Träningssuget har växt till sig rejält under vilan och det känns skönt!

måndag 1 april 2013

Mot nya mål!

Efter Vasaloppet har jag haft problem med träningsmotivationen och funderat mycket fram och tillbaka kring träningen. Är det verkligen värt allt besvär?

Efter ytterligare ett antal slappa dagar under påsken har jag kommit till insikt om att det är så himla mycket skönare att sitta och slappa i soffan hela dagarna än att fara runt som ett jehu på rullskidorna. 

Så nu har jag bestämt mig. Det blir inget Vasalopp 2014. Det blir ingen mer skidåkning överhuvudtaget. Det är ju trots allt rätt patetiskt hela den här skidåkningsgrejjen. Skåningar kan ju inte åka skidor. 

Jag och Gustaf började ju träna mer seriöst i samband med klassikern 2009. Vi har alltså testat ett antal olika sporter under de senaste åren. Nu känner vi att vi har gjort vårt inom skidåkningen. Vi är klara. Det var en fas i våra liv och nu måste vi gå vidare. 

Men jag kommer inte sluta röra på mig helt och hållet. Vi har funderat och tittat runt mycket efter en ny alternativ träningsform och nu har vi äntligen hittat vår grej!

Framöver är planen att hålla igång med Zumba. Jag tror det är en sport som passar både mig och Gustaf betydligt bättre än skidåkning. Zumba är precis som rullskidor en sport på uppgång och vi tycker det känns väldigt spännande. 



Dessutom har jag beställt en "Vibra tone" från Ellos för att inte tappa formen helt och hållet nu när träningsmängden kommer bli betydligt mindre än matintaget. Det verkar helt perfekt att kunna vibrera bort lite extrakilon framför TV:n. (Ni som följer bloggen vet att jag och Gustaf inte har haft nån TV på länge men nu har vi lagt ut en bytesannons på blocket och hoppas att nån vill byta två Vasaloppsbiljetter mot en 50 tums platt-TV.)


Från och med den här veckan kommer bloggen alltså i stort sett uteslutande att beskriva mina Zumba-pass i detalj. Och så fort jag fått hem min nya "Vibra tone" ska jag testa och utvärdera den så att ni andra som också tröttnat på att träna så mycket kan se om det är något för er. 

Nu är det dags för mig att gå vidare mot nya mål!
Häng på vetja!